Treceți la conținutul principal

Despre blandete...

   Daca vremea este blanda, este placut sa stai afara. Daca o persoana da dovada de blandete, este o placere sa stai in preajma ei. Totusi,"limba blanda rupe un os", a spus inteleptul rege Solomon. Blandetea este o calitate extraordinara ce tine de puterea noastra de iubire, de intelegere, de daruire si care ar trebui sa fie dobandita de cat mai multe persoane.   In primul rand, omul trebuie sa fie bland pentru ca numai asa va fi inconjurat de prieteni, de oameni. Omul rau, lacom, care nu se gandeste decat la propria persoana si care face rau celor din jurul sau este parasit, marginalizat de ceilalti. In aceasta privinta , putem spune despre om ca este asemeni unui pom. Mai exact, pomul roditor va fi ingrijit si pastrat in curtea omului, pe cand ,pomul neroditor va fi taiat si facut lemne de foc.   Sfantul Pavel le spunea celor din Efes, dar si tuturor bisericilor din Asia Mica, urmatoarele cuvinte: "Va sfatuiesc...sa va purtati...cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii cu dragoste ...sa nu apuna soarele peste mania voastra". Aici , este vorba despre o concordie precara, instabila, care este traita de majoritatea persoanelor, la un momendat in viata , ce apartin unui cerc de persoane. Intre persoanele acestui cerc apar, in timp, diferente de temperament, de aptitudini, de idei, de stil. Aceste diferente, fara blandete din partea persoanelor implicate, va duce la destramare, la despartire, la separare.  
 In al doilea rand, blandetea infrumuseteaza viata, impacand toate neintelegerile; ea limpezeste ceea ce este incurcat, usureaza ceea ce este greu, inveseleste ceea ce este trist. Prin urmare, putem spune ca, blandetea este o calitate principala, ce ar trebui sa fie nelipsita omului deoarece degeaba avem inteligenta, cultura, frumusete, averi, functii inalte daca nu suntem si blanzi, buni, onesti.
  In al treilea rand, blandetea este putere tinuta sub control. De exemplu, un baiat mai mare il loveste pe unul mai mic. Cel mic rabda pentru ca nu are alta optiune. Cu toate acestea, in interiorul sau "fierbe" pofta de razbunare. Fiindca el se supune in fata violentei, noi il putem eticheta in mod gresit ca fiind bland, insa el este "macinat" de o furie crunta. El nu se razbuna, dar nu este bland, este doar resemnat. Desi l-ar putea frange pe cel mic in doua, el rabda in tacere. Asta este blandete.  
 In concluzie, blandetea este o calitate indispensabila. Ea inseamna mai mult decat un comportament blajin, este o trasatura frumoasa de personalitate, care ii invioreaza pe altii, dar este si puterea tinuta sub control.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Importanta cunoasterii culturii traditionale romanesti

Inca din copilarie ni se spuneau diferite povestioare pentru a ne trece supararea sau pentru a ne speria si a fi mai cuminti. De exemplu, cand ne cadeau dintii de lapte , bunicii ne spuneau sa-i aruncam pe casa , rostind cuvintele " Usi cioara, ia un dinte de lapte si da-mi unul de otel!". Tot bunicii , pentru a ne duce seara la culcare, ne spunea ca daca nu ne culcam vin lupii si ne mananca. Crescand, fiecare dintre noi ,culegem din diferite surse, fel de fel se superstitii si traditii, gen: daca uitam ceva acasa sa nu ne intoarcem dupa acel ceva pentru ca o sa ne mearga rau.
  Fie ca e vorba de superstiitii, obiceiuri , legende , sarbatori sau de traditii in adevaratul sens al cuvantului , fiecare persoana ar trebui sa  cunoasca aceste lucruri.
  In primul rand, traditia face parte din istoria unui popor, iar un popor ce nu isi cunoaste istoria este dainuit pieirii.Daca noi, locuitorii acestei tari , nu ne cunoastem tara , atunci cine o va face? Vom trece nepasatori pe la…

Ce inseamna sa gandesti frumos?

Hei tu! La ce te-ai mai gandit?
Probabil te-ai gandit la cate-n luna si in stele, dar un gand frumos ai avut?
E minunat sa stai, fara a face ceva anume, dar privirea si gandul sa te duca undeva departe. E si mai minunat atunci cand, gandurilor, le poti da grai si le poti intrupa in fapte. La fel de minunat este si acel moment de dimineata, cand te trezesti fiind tu insati.


Ce poate fi mai placut decat sa te regasesti in ceea ce faci? Cred ca acest fapt ar fi usor de obtinut daca am fii putin mai atenti la alegerile noastre zilnice. De exemplu, orice lucru ce il ai planificat, in aceasta zi, este mai placut atunci cand e facut din placere. Asa este! De ce sa mergi sa construiesti case, cand tie iti place sa le amenajezi? Sau de ce sa fii taximetrist, cand poti construi masinile taximetristilor, avand in vedere ca iti plac masinile? Sunt lucruri marunte cu care ne multumim din simplul motiv ca ne multumim cu ceea ce avem, in acel moment. Totodata, mie imi place sa lucrez in echipa. Am d…