Treceți la conținutul principal

Citește!


"Citiți. Citiți mult. Citiți tot ce vă pică în mână. Nu-i mai ascultați doar pe profesori. Citiți orice, fără discernământ. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, căutați-vă între voi. 
Vedeți care citiți aceleași lucruri și înhăitati-vă. Numai în haită de oameni deștepți o să reușiți."   Tudor Chirilă 
 Editura Litera                                                                                

   Oriunde te-ai afla, o binemeritată pauză în care nu trebuie să faci nimic altceva decât să citești e perfectă. De fapt, orice moment în care citești e perfect. Timpul parcă se tranformă, iar tu te trezești într-o altă lume. Într-o lume creată de autor și desenată de tine. Unde câmpiile sunt verzi tot timpul și păsărelele cântă neîncetat. Unde pacea și armonia se îmbină, creînd un cadru de basm, un basm numai al tău. E perfect!

   Eu una ador să citesc și citesc cam tot ce găsesc, de la articole de pe internet până la cărți. Îmi plac textele inventate cu strop de inexistentă, dar le ador pe cele realiste legate de gândire, de psihic.  Îmi place să aflu despre limbajul semnelor și al vorbirii, despre ceea ce ne dă de gol atunci când nu vrem, despre persoana umană. Îmi mai plac textele legate de ce se întâmplă după moarte, mai ales textele budiste. Cu toate că îmi place să citesc cam orice, detest să citesc din obligație (și mai ales lectură obligatorie, de fapt cine nu o detestă?).


   Chiar dacă mai nou s-au inventat tot felu' de tablete, de telefoane cu ecran uriaș de pe care poți citi orice și oriunde, eu prefer cărțile printate, cărțile clasice cu file și coperți. Pentru aceste cărți se taie copaci (care mai mult ca sigur nu sunt înlocuiți ), dar plăcerea aceea de a simți cartea, de a răsfoi pagină cu pagină, de a simți acel miros al cărții e inegalabilă.

   Mulți preferă o carte electronică pe care să o citească de pe tabletă pentru a economisi spațiu. Eu una ador o bibliotecă plină cu cărți. Ba' chiar e de 1000 de ori mai perfectă într-o casă decât un perete aproape gol pe care stă atârnată o plasmă uriașă cu care să te mândrești la rude și la 'prieteni'. Mai mândru ar trebui să fii de acea bibliotecă , de ceea ce ai aflat din acea bibliotecă, decât de plasma aceea pe care o au mai toți. Mulți au lucruri de firmă, dar puțini citesc. Puțini își doresc bogăția intelectuală, respectiv spirituală!


    Da, OK! Pentru o carte electronică nu trebuie să mergi zeci de kilometri până la o librărie unde e posibil să nu găsești ceva ce să se potrivească cu caracterul, cu imaginația ta, dar o poți avea doar printr-un click (sau două).  Pe o carte electronică nu se depune praful, deci cu siguranță e mai ușor de întreținut, ba chiar nu riști să verși ceai sau cafea pe ea. Dar totuși, să te retragi în colțul tău, în lumea ta cu o ceașca de ceai fierbinte și o carte bună în mână pe o vreme friguroasă e perfect.


   Sunt multe lucruri pro și conta atât pentru cartea electronică, cât și pentru cea tipărită și oricât aș ține cu cartea tipărită mereu va exista un moment în care vom fi nevoiți să citim o carte electronică ba' din lipsă de alternative, ba' din lipsă de bani, ba'...,ba'.... .

   Ador cărțile tipărite, ador mirosul lor, dar  totuși nu pot fi contra cărților electronice. Nu de alta, dar dacă vrem să citim, nimic nu ne va opri, ba' nici nu va conta dacă e o carte electronică sau tipărită.

   Acum, fie că ești adeptul cărților tipărite sau electronice la Editura Litera găsești orice tip de carte dorești. Și pentru că îmi plac cărțile legate de cultura generală, vă recomand cu cea mai mare căldură să intrați pe litera.ro unde veți găsi categoria IQ 230 cu o mulțime de cărți care vă vor răspunde la o grămadă de întrebări, precum "Cine sunt eu?", "De ce nu îmi amintesc despre...?" sau " Ce se ascunde în creierul  uman?".
   
  O seară plăcută!
  


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Importanta cunoasterii culturii traditionale romanesti

  Inca din copilarie ni se spuneau diferite povestioare pentru a ne trece supararea sau pentru a ne speria si a fi mai cuminti. De exemplu, cand ne cadeau dintii de lapte , bunicii ne spuneau sa-i aruncam pe casa , rostind cuvintele " Usi cioara, ia un dinte de lapte si da-mi unul de otel!". Tot bunicii , pentru a ne duce seara la culcare, ne spunea ca daca nu ne culcam vin lupii si ne mananca. Crescand, fiecare dintre noi ,culegem din diferite surse, fel de fel se superstitii si traditii, gen: daca uitam ceva acasa sa nu ne intoarcem dupa acel ceva pentru ca o sa ne mearga rau.   Fie ca e vorba de superstiitii, obiceiuri , legende , sarbatori sau de traditii in adevaratul sens al cuvantului , fiecare persoana ar trebui sa  cunoasca aceste lucruri.   In primul rand, traditia face parte din istoria unui popor, iar un popor ce nu isi cunoaste istoria este dainuit pieirii.Daca noi, locuitorii acestei tari , nu ne cunoastem tara , atunci cine o va face? Vom trece nepas...

Copilarie...unde esti?

  Hei copii , va mai aduceti aminte de Ciocanitoarea Woody? Cand spun Ciocanitoarea Woody de pe acele inimioare de finetti pe care le savuram cu totii in copilarie, ci ma refer la celebrul desen animat.   Va mai amintiti acele momente in care va trezeati ,sambata ,dis de dimineata doar ca sa nu pierdeti Ciocanitoarea Woody? Eu una asa faceam.:-d    Acum cateva minute cautam muzica pe internet si am dat peste acest video cu Ciocanitoarea Woody si bineinteles ca nu am rezistat sa nu il vizionez. O sa il atasez mai jos ca sa va puteti bucura si voi de el :P: Sper ca va facut placere sa-l vizionati si sa va aduceti aminte de copilarie (macar putin).                   Pe data viitoare...XOXO

Despre blandete...

   Daca vremea este blanda, este placut sa stai afara. Daca o persoana da dovada de blandete, este o placere sa stai in preajma ei. Totusi,"limba blanda rupe un os", a spus inteleptul rege Solomon. Blandetea este o calitate extraordinara ce tine de puterea noastra de iubire, de intelegere, de daruire si care ar trebui sa fie dobandita de cat mai multe persoane.   In primul rand, omul trebuie sa fie bland pentru ca numai asa va fi inconjurat de prieteni, de oameni. Omul rau, lacom, care nu se gandeste decat la propria persoana si care face rau celor din jurul sau este parasit, marginalizat de ceilalti. In aceasta privinta , putem spune despre om ca este asemeni unui pom. Mai exact, pomul roditor va fi ingrijit si pastrat in curtea omului, pe cand ,pomul neroditor va fi taiat si facut lemne de foc.   Sfantul Pavel le spunea celor din Efes, dar si tuturor bisericilor din Asia Mica, urmatoarele cuvinte: "Va sfatuiesc...sa va purtati...cu toata smerenia si blandetea, cu...